Eveniment

Conferinţa “După Mishima: despre moarte şi teatru în Japonia”

Centrul de Studii Japoneze organizează luni, 18 aprilie 2011, de la ora 18:30 conferinţa „După Mishima: despre moarte şi teatru în Japonia”, susţinută de prof. dr. Stanca Scholz-Cionca de la Universitatea din Trier, Germania.

Conferinţa urmăreşte influenţa operei dramatice a lui Yukio Mishima asupra teatrului japonez. În cadrul conferinţei vor fi prezentate fragmente din DVD-uri cu piesele Yūkoku („Patriotism”) de Yukio Mishima şi Komachi de Takeshi Kawamura.

Ca în fiecare an, Prof. dr. Stanca Scholz-Cionca se află în România pentru a ţine o serie de cursuri şi conferinţe în cadrul programului Erasmus. Prof. dr. Stanca Scholz-Cionca este un recunoscut specialist în domeniul teatrului japonez tradiţional şi modern, despre care a publicat o serie de volume şi articole atît în Europa, cît şi în Japonia.

Yukio Mishima este binecunoscut publicului din România mai ales ca scriitor, prin intermediul traducerilor apărute la Editura Humanitas. Din opera sa dramatică, două piese au fost puse în scenă la Teatrul Naţional.

Conferinţa va avea loc în Sala de Consiliu din Bd. Schitu Măgureanu nr.1.

Intrarea este liberă.


Simpozionul internaţional “Linguistic and Cultural Identity in Japan”

Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti organizează în perioada 4-6 martie 2011 primul simpozion internaţional de studii japoneze din România, avînd tema “Linguistic and Cultural Identity in Japan”. Prelegerile plenare vor fi susţinute de Oriza HIRATA (dramaturg şi regizor, profesor la Universitatea din Osaka), Hartmut O. ROTERMUND (profesor la Ecole pratique des hautes études din Paris) şi Mitsuhiro SHIMMEN (profesor şi cercetător la Muzeul Naţional de Etnologie din Osaka).

Simpozionul îşi propune să discute cîteva dintre numeroasele faţete ale chestiunii formării şi definirii identităţii în Japonia, nu numai din perspectiva modului în care aceasta se manifestă în perioada modernă, ci şi în perspectivă diacronică.

La simpozion participă cercetători în domeniul studiilor japoneze din opt ţări din Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Italia, Polonia, România, Serbia şi Ungaria), dar şi din Japonia. Pe lîngă prezentările acestora, în programul simpozionului este inclus şi un panel de discuţii despre posibilitatea creării unei reţele de cercetare (între profesori şi instituţii în Europa) care să faciliteze realizarea de programe şi proiecte comune.

Prezentările vor fi susţinute în engleză sau în japoneză, iar locul de desfăşurare a simpozionului este clădirea Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1 (sălile 7, 601 şi CSJ). Accesul publicului este liber în a doua şi a treia zi a simpozionului (pe 5 şi 6 martie), dar avînd în vedere numărul limitat de locuri, cei care doresc să participe sînt rugaţi să se înscrie pînă pe data de 2 martie (miercuri), la ora 20:00, la adresa de mail csj.unibuc[at]gmail.com. La înscriere vor avea prioritate studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Universitatea din Bucureşti.

Programul complet al simpozionului poate fi vizualizat aici.


Conferinţa “Păsările la taifas: Andō Shōeki şi critica sistemelor culturale în Japonia secolului al XVIII-lea”

Vineri 25 februarie, de la ora 18:00, CSJ organizează conferinţa Păsările la taifas: Andō Shōeki şi critica sistemelor culturale în Japonia secolului al XVIII-lea, susţinută de lect. drd. Roman PAŞCA de la Secţia de Japoneză, secretar ştiinţific al CSJ.

Conferinţa va conţine o scurtă prezentare generală a scrierilor lui Shōeki, insistînd apoi asupra volumului 24 din Shizen shin’eidō (“Adevărata cale a naturii”), volum care cuprinde şi o parabolă intitulată “Păsările la taifas”. Prin intermediul acestei parabole, Shōeki aduce critici pertinente tuturor curentelor filosofice şi religioase care circulau în epocă (confucianism, budism, taoism, shintoism, nativism) şi, în acelaşi timp, propune un nou sistem de organizare socio-culturală, bazat pe propria sa viziune asupra naturii şi a omului.

Andō Shōeki (1703-1762) este unul dintre filosofii japonezi cei mai importanţi ai secolului al XVIII-lea. Complet necunoscut contemporanilor săi, a fost redescoperit abia la sfîrşitul secolului al XIX-lea (în 1899) dintr-o întîmplare: cîteva manuscrise ale sale au fost achiziţionate dintr-un anticariat de profesorul Kanō Kōkichi de la Universitatea din Tokyo. O bună parte din acele manuscrise au ars în 1923 într-un incendiu, astfel că din scrierile lui nu se mai păstrează astăzi decît cîteva volume.

Conferinţa va fi susţinută în limba română şi va avea loc în Sala de Consiliu a clădirii Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, la parter. (harta) Intrarea este liberă.


Conferinţa “The Japanese Spirit of Manufacture and National Foundation”

Vineri 21 ianuarie, de la ora 18:00, Centrul de Studii Japoneze (CSJ) al Universităţii din Bucureşti organizează conferinţa The Japanese Spirit of “Manufacture” and “National Foundation”, susţinută de Prof. dr. Shinji NARUO, expert în business şi management şi director al Institutului de Cercetare Naruo din Japonia. Avînd subtitlul “What can be learned from ‘TPS’ (Toyota Production System: 1960-) and the Iwakura Mission (1871-1873)”, conferinţa va conţine o prezentare detaliată a sistemului de educaţie vocaţională implementat de compania Toyota pentru transmiterea spiritului “monozukuri”, dar şi un studiu de caz despre Misiunea Iwakura, trimisă de guvernul japonez în Occident la sfîrşitul secolului al XIX-lea în încercarea de a recupera decalajele economice şi sociale.

Prof. dr. Shinji Naruo a lucrat ca manager şi consultant de business la companii prestigioase şi instituţii publice din Japonia, Coreea, Statele Unite, Taiwan sau România. Din 2004 este expert JICA, iar din 2006 colaborează ca profesor invitat cu Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti.

Conferinţa va fi susţinută în limba engleză şi va avea loc în Sala de Consiliu a clădirii Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, la parter. (harta) Intrarea este liberă.


Prelegere şi forum de discuţii la CSJ

Sîmbătă, 27 noiembrie, la Centrul de Studii Japoneze (CSJ) al Universităţii din Bucureşti vor avea loc două evenimente importante în domeniul studiilor japoneze din România.

Astfel, de la ora 10:30, E.S. domnul Natsuo AMEMIYA, Ambasadorul Japoniei în România, va susţine prelegerea publică intitulată Japan – Romania Bilateral Relations – Focusing on the Economic and Economic Cooperation Fields. Prelegerea va fi susţinută în limba engleză şi va fi urmată de un dialog cu publicul.

De asemenea, cu această ocazie va avea loc şi lansarea oficială a site-ului CSJ (http://csj.cc.unibuc.ro/).

Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu de la parterul clădirii Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1.

Tot pe 27 noiembrie, de la ora 13:00, la sediul CSJ (sala 514, et. 5) va avea loc un forum de discuţii cu tema Studiile japoneze în România – provocări actuale şi perspective, la care vor participa membrii fondatori ai CSJ.


Calendar

April 2018
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
© 2011 Centrul de Studii Japoneze, Universitatea din Bucureşti
iDream theme by Templates Next | Powered by WordPress