Interesant

Interviu cu dramaturgul Oriza Hirata

Invitat al simpozionului internaţional “Linguistic and Cultural Identity in Japan” organizat de CSJ (desfăşurat în perioada 4-6 martie), dramaturgul şi regizorul Oriza Hirata a acordat un interviu pentru echipa platformei Top UB a Universităţii din Bucureşti, publicat sub titlul “În dialog cu Oriza Hirata despre tineri, teatru şi călătorii”.

Oriza Hirata la simpozionul de la CSJ (foto © Eda Mologani)

În interviu, profesorul Hirata vorbeşte pe larg atît despre experienţa sa ca regizor, cît şi despre workshop-urile de teatru şi comunicare pe care le-a susţinut în întreaga lume (inclusiv la Universitatea din Bucureşti).

Interviul integral poate fi citit pe TopUB.


Simpozionul internaţional “Linguistic and Cultural Identity in Japan”

Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti organizează în perioada 4-6 martie 2011 primul simpozion internaţional de studii japoneze din România, avînd tema “Linguistic and Cultural Identity in Japan”. Prelegerile plenare vor fi susţinute de Oriza HIRATA (dramaturg şi regizor, profesor la Universitatea din Osaka), Hartmut O. ROTERMUND (profesor la Ecole pratique des hautes études din Paris) şi Mitsuhiro SHIMMEN (profesor şi cercetător la Muzeul Naţional de Etnologie din Osaka).

Simpozionul îşi propune să discute cîteva dintre numeroasele faţete ale chestiunii formării şi definirii identităţii în Japonia, nu numai din perspectiva modului în care aceasta se manifestă în perioada modernă, ci şi în perspectivă diacronică.

La simpozion participă cercetători în domeniul studiilor japoneze din opt ţări din Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Italia, Polonia, România, Serbia şi Ungaria), dar şi din Japonia. Pe lîngă prezentările acestora, în programul simpozionului este inclus şi un panel de discuţii despre posibilitatea creării unei reţele de cercetare (între profesori şi instituţii în Europa) care să faciliteze realizarea de programe şi proiecte comune.

Prezentările vor fi susţinute în engleză sau în japoneză, iar locul de desfăşurare a simpozionului este clădirea Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1 (sălile 7, 601 şi CSJ). Accesul publicului este liber în a doua şi a treia zi a simpozionului (pe 5 şi 6 martie), dar avînd în vedere numărul limitat de locuri, cei care doresc să participe sînt rugaţi să se înscrie pînă pe data de 2 martie (miercuri), la ora 20:00, la adresa de mail csj.unibuc[at]gmail.com. La înscriere vor avea prioritate studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Universitatea din Bucureşti.

Programul complet al simpozionului poate fi vizualizat aici.


Studii japoneze în Europa de Sud-Est

În perioada 1-5 martie, la Tokyo s-a desfăşurat un program care a avut ca scop crearea unei reţele de instituţii şi specialişti în studii japoneze din opt ţări din Europa de sud-est (Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia). În cadrul programului au avut loc mai multe întîlniri cu reprezentanţi ai unor universităţi şi instituţii de prestigiu din Japonia (Universitatea de Limbi Străine din Tokyo, Universitatea din Tsukuba, Institutul de Tehnologie din Tokyo, Japan Foundation etc.), dar şi un simpozion dedicat situaţiei actuale şi perspectivelor de dezvoltare a studiilor japoneze în această regiune a Europei.

Manifestarea, care a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe japonez, face parte dintr-un proiect mai amplu de formare a viitoarei generaţii de lideri în studiul limbii şi culturii japoneze în Europa de sud-est. Au fost stabiliţi şi cîţiva paşi concreţi care să contribuie la comunicarea şi colaborarea dintre universităţile din ţările participante, în vederea organizării unor proiecte comune (conferinţe, seminarii, schimburi bilaterale etc.).

La acest program, România a fost reprezentată de Roman Paşca, lector la Secţia de Japoneză a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al CSJ.

Comments Off on Studii japoneze în Europa de Sud-Est more...

Calendar

February 2018
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
© 2011 Centrul de Studii Japoneze, Universitatea din Bucureşti
iDream theme by Templates Next | Powered by WordPress