În perioada 1-5 martie, la Tokyo s-a desfăşurat un program care a avut ca scop crearea unei reţele de instituţii şi specialişti în studii japoneze din opt ţări din Europa de sud-est (Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia). În cadrul programului au avut loc mai multe întîlniri cu reprezentanţi ai unor universităţi şi instituţii de prestigiu din Japonia (Universitatea de Limbi Străine din Tokyo, Universitatea din Tsukuba, Institutul de Tehnologie din Tokyo, Japan Foundation etc.), dar şi un simpozion dedicat situaţiei actuale şi perspectivelor de dezvoltare a studiilor japoneze în această regiune a Europei.

Manifestarea, care a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe japonez, face parte dintr-un proiect mai amplu de formare a viitoarei generaţii de lideri în studiul limbii şi culturii japoneze în Europa de sud-est. Au fost stabiliţi şi cîţiva paşi concreţi care să contribuie la comunicarea şi colaborarea dintre universităţile din ţările participante, în vederea organizării unor proiecte comune (conferinţe, seminarii, schimburi bilaterale etc.).

La acest program, România a fost reprezentată de Roman Paşca, lector la Secţia de Japoneză a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al CSJ.