Archive for February, 2011

Simpozionul internaţional “Linguistic and Cultural Identity in Japan”

Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti organizează în perioada 4-6 martie 2011 primul simpozion internaţional de studii japoneze din România, avînd tema “Linguistic and Cultural Identity in Japan”. Prelegerile plenare vor fi susţinute de Oriza HIRATA (dramaturg şi regizor, profesor la Universitatea din Osaka), Hartmut O. ROTERMUND (profesor la Ecole pratique des hautes études din Paris) şi Mitsuhiro SHIMMEN (profesor şi cercetător la Muzeul Naţional de Etnologie din Osaka).

Simpozionul îşi propune să discute cîteva dintre numeroasele faţete ale chestiunii formării şi definirii identităţii în Japonia, nu numai din perspectiva modului în care aceasta se manifestă în perioada modernă, ci şi în perspectivă diacronică.

La simpozion participă cercetători în domeniul studiilor japoneze din opt ţări din Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Italia, Polonia, România, Serbia şi Ungaria), dar şi din Japonia. Pe lîngă prezentările acestora, în programul simpozionului este inclus şi un panel de discuţii despre posibilitatea creării unei reţele de cercetare (între profesori şi instituţii în Europa) care să faciliteze realizarea de programe şi proiecte comune.

Prezentările vor fi susţinute în engleză sau în japoneză, iar locul de desfăşurare a simpozionului este clădirea Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1 (sălile 7, 601 şi CSJ). Accesul publicului este liber în a doua şi a treia zi a simpozionului (pe 5 şi 6 martie), dar avînd în vedere numărul limitat de locuri, cei care doresc să participe sînt rugaţi să se înscrie pînă pe data de 2 martie (miercuri), la ora 20:00, la adresa de mail csj.unibuc[at]gmail.com. La înscriere vor avea prioritate studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Universitatea din Bucureşti.

Programul complet al simpozionului poate fi vizualizat aici.


Conferinţa “Păsările la taifas: Andō Shōeki şi critica sistemelor culturale în Japonia secolului al XVIII-lea”

Vineri 25 februarie, de la ora 18:00, CSJ organizează conferinţa Păsările la taifas: Andō Shōeki şi critica sistemelor culturale în Japonia secolului al XVIII-lea, susţinută de lect. drd. Roman PAŞCA de la Secţia de Japoneză, secretar ştiinţific al CSJ.

Conferinţa va conţine o scurtă prezentare generală a scrierilor lui Shōeki, insistînd apoi asupra volumului 24 din Shizen shin’eidō (“Adevărata cale a naturii”), volum care cuprinde şi o parabolă intitulată “Păsările la taifas”. Prin intermediul acestei parabole, Shōeki aduce critici pertinente tuturor curentelor filosofice şi religioase care circulau în epocă (confucianism, budism, taoism, shintoism, nativism) şi, în acelaşi timp, propune un nou sistem de organizare socio-culturală, bazat pe propria sa viziune asupra naturii şi a omului.

Andō Shōeki (1703-1762) este unul dintre filosofii japonezi cei mai importanţi ai secolului al XVIII-lea. Complet necunoscut contemporanilor săi, a fost redescoperit abia la sfîrşitul secolului al XIX-lea (în 1899) dintr-o întîmplare: cîteva manuscrise ale sale au fost achiziţionate dintr-un anticariat de profesorul Kanō Kōkichi de la Universitatea din Tokyo. O bună parte din acele manuscrise au ars în 1923 într-un incendiu, astfel că din scrierile lui nu se mai păstrează astăzi decît cîteva volume.

Conferinţa va fi susţinută în limba română şi va avea loc în Sala de Consiliu a clădirii Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, la parter. (harta) Intrarea este liberă.


Calendar

February 2011
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
© 2011 Centrul de Studii Japoneze, Universitatea din Bucureşti
iDream theme by Templates Next | Powered by WordPress