Archive for May, 2012

Conferinţa “Despre fantome şi alte arătări: Probleme de abordare a fantasticului în cultura japoneză”

La invitaţia Centrului de Studii Japoneze şi a Masteratului de Studii Est-Asiatice, prof.dr. Stanca Scholz-Cionca de la Universitatea Trier, va susţine luni, 28 mai, orele 16:00-17:30 conferinţa cu titlul “Despre fantome şi alte arătări: Probleme de abordare a fantasticului în cultura japoneză.”  

Conferinţa va avea loc la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (str. Pitar Moş 7-13, et. II, Laboratorul 1).

Prof. dr. Stanca Scholz-Cionca susţine conferinţe la Secţia de japoneză şi Centrul de Studii Japoneze în fiecare an, în baza unui acord de tip Erasmus încheiat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Trier. Prof. dr. Stanca Scholz-Cionca este un foarte cunoscut cercetător în domeniul literaturii şi culturii japoneze, iar anul acesta ne face onoarea de a participa şi la reprezentaţia spectacolului Chutney după romanul “Kitchen” de Yoshimoto Banana organizat de Teatrul LUNI şi teatru’ LA MASA împreună cu Centrul de Studii Japoneze.


Piesă de teatru după romanul “Kitchen” al scriitoarei japoneze Banana Yoshimoto

Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti împreună cu Teatrul LUNI & teatru’ LA MASA vă invită luni, 28 mai, ora 18:00 la Casa Universitarilor (Str. Dionisie Lupu 46) la:

CHUTNEY, un spectacol de Vitalie Bichir după “Kitchen” de Banana Yoshimoto
cu: Valentina Popa, Istvan Teglas, Vitalie Bichir

“Un băiat şi o fată suspendaţi pe o scară, deasupra iadului, privesc cu frică către cazanul care clocoteşte. O privelişte ameţitoare, limbile de foc pârjolesc totul în cale, căldura e insuportabilă şi totuşi, ei doi nu se ţin de mână. Chiar dacă sunt cele mai apropiate persoane de pe lumea asta, chiar dacă sunt cei mai buni prieteni, oricât de trişti şi singuri ar fi, ei vor să stea pe propriile lor picioare. Dar totuşi dintr-o parte se vede că sunt un cuplu, o femeie şi bărbatul ei, chiar dacă ei nu se comportă aşa.”

Chutney este un termen britanic, împrumutat din limba hindi (“chatni” înseamnă “a pisa ” sau “a zdrobi”), care denumeşte un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Mai pe româneşte, este un fel de sos gros sau pastă, folosit la asezonarea cărnii şi a legumelor, căci are un gust dulce-sărat-acrişor-picant, extrem de plăcut şi de interesant.  

http://www.reteteleluiradu.ro/2010/06/15/pe-scurt-despre-chutney/

Preţul unui tichet artists-charge este de 15 lei şi se achită la intrare.

Pentru detalii:

teatru@greenhours.ro
0788.452.485 ( L-V: 11.00 – 18.00)


Un Maestru de ikebana la Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti

Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti organizează luni, 21 mai, de la ora 18:00, conferinţa “Ikebana şi sărbătorile japoneze tradiţionale” susţinută de maestrul de ikebana Tenkei Nomura. Cunoscutul artist a realizat aranjamentele ikebana pentru “Ceremonia de comemorare a unui an de la cutremurul din Japonia”, organizată de Ambasada Japoniei în luna martie.

Maestrul Nomura ne va vorbi despre istoria ikebana şi legătura strânsă dintre această artă şi tradiţiile şi obiceiurile japoneze. În Japonia există un grup de cinci sărbători principale sekku 節句 (originare din China) închinate anotimpurilor: nanakusa no sekku (7 ianuarie), Hinamatsuri – săbătoarea fetelor (3 martie), Kodomo no hi – sărbătoarea băieţilor (5 mai), Tanabata – sărbătoarea stelelor (7 iulie) şi Choyo – sărbătoarea crizantemei (9 septembrie). Cu ocazia acestor sărbători se realizează aranjamente ikebana în care se folosesc anumite tipuri de flori şi plante care sugerează anotimpurile respective.

Conferinţa va avea loc la Sala de Spectacole de la Casa Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu nr. 46). Conferinţa va fi suţinută în japoneză, cu traducere consecutivă în română. Intrarea este liberă.

Vă aşteptăm!


Apariţie editorială – volumul Censure, Autocensure et Tabous

CEEJA (Centre Européen d’Étude Japonaises d’Alsace) a publicat volumul Censure, Autocensure et Tabous – Actes du quatrième colloque d’études japonaises de l’Université de Strasbourg (Éditions Philippe Picquier, 2011, 455 p, ISBN 978-2-8097-0256-9).

Volumul are la bază lucrările prezentate în cadrul colocviului de studii japoneze care a avut loc la CEEJA în martie 2009 şi a reunit un mare număr de cercetători din domeniul studiilor japoneze din Japonia, Franţa, Anglia, Italia, Austria, Polonia şi România. Lucrările analizează diferitele aspecte şi manifestări ale cenzurii şi autocenzurii în domenii precum literatura, artele vizuale, religia, educaţia şi presa. Lucrările sunt redactate în limbile franceză, engleză şi japoneză.

 Volumul cuprinde, de asemenea, conferinţele plenare ale colocviului, precum conferinţa renumitului regizor Kara Jūrō.

Anca Focşeneanu, directorul Centrului de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti, a publicat în acest volum articolul “The Forms of Control and Self- control of the Sexual Desire and the Images of Female Body in Yasunari Kawabata’s House of the sleeping beauties”.

Mai multe detalii despre volum aici.


Calendar

May 2012
M T W T F S S
« Mar   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
© 2011 Centrul de Studii Japoneze, Universitatea din Bucureşti
iDream theme by Templates Next | Powered by WordPress