Vineri 25 februarie, de la ora 18:00, CSJ organizează conferinţa Păsările la taifas: Andō Shōeki şi critica sistemelor culturale în Japonia secolului al XVIII-lea, susţinută de lect. drd. Roman PAŞCA de la Secţia de Japoneză, secretar ştiinţific al CSJ.

Conferinţa va conţine o scurtă prezentare generală a scrierilor lui Shōeki, insistînd apoi asupra volumului 24 din Shizen shin’eidō (“Adevărata cale a naturii”), volum care cuprinde şi o parabolă intitulată “Păsările la taifas”. Prin intermediul acestei parabole, Shōeki aduce critici pertinente tuturor curentelor filosofice şi religioase care circulau în epocă (confucianism, budism, taoism, shintoism, nativism) şi, în acelaşi timp, propune un nou sistem de organizare socio-culturală, bazat pe propria sa viziune asupra naturii şi a omului.

Andō Shōeki (1703-1762) este unul dintre filosofii japonezi cei mai importanţi ai secolului al XVIII-lea. Complet necunoscut contemporanilor săi, a fost redescoperit abia la sfîrşitul secolului al XIX-lea (în 1899) dintr-o întîmplare: cîteva manuscrise ale sale au fost achiziţionate dintr-un anticariat de profesorul Kanō Kōkichi de la Universitatea din Tokyo. O bună parte din acele manuscrise au ars în 1923 într-un incendiu, astfel că din scrierile lui nu se mai păstrează astăzi decît cîteva volume.

Conferinţa va fi susţinută în limba română şi va avea loc în Sala de Consiliu a clădirii Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, la parter. (harta) Intrarea este liberă.