Centrul de Studii Japoneze al Universităţii din Bucureşti organizează în perioada 4-6 martie 2011 primul simpozion internaţional de studii japoneze din România, avînd tema “Linguistic and Cultural Identity in Japan”. Prelegerile plenare vor fi susţinute de Oriza HIRATA (dramaturg şi regizor, profesor la Universitatea din Osaka), Hartmut O. ROTERMUND (profesor la Ecole pratique des hautes études din Paris) şi Mitsuhiro SHIMMEN (profesor şi cercetător la Muzeul Naţional de Etnologie din Osaka).

Simpozionul îşi propune să discute cîteva dintre numeroasele faţete ale chestiunii formării şi definirii identităţii în Japonia, nu numai din perspectiva modului în care aceasta se manifestă în perioada modernă, ci şi în perspectivă diacronică.

La simpozion participă cercetători în domeniul studiilor japoneze din opt ţări din Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Italia, Polonia, România, Serbia şi Ungaria), dar şi din Japonia. Pe lîngă prezentările acestora, în programul simpozionului este inclus şi un panel de discuţii despre posibilitatea creării unei reţele de cercetare (între profesori şi instituţii în Europa) care să faciliteze realizarea de programe şi proiecte comune.

Prezentările vor fi susţinute în engleză sau în japoneză, iar locul de desfăşurare a simpozionului este clădirea Universităţii din Bucureşti din Bd. Schitu Măgureanu nr. 1 (sălile 7, 601 şi CSJ). Accesul publicului este liber în a doua şi a treia zi a simpozionului (pe 5 şi 6 martie), dar avînd în vedere numărul limitat de locuri, cei care doresc să participe sînt rugaţi să se înscrie pînă pe data de 2 martie (miercuri), la ora 20:00, la adresa de mail csj.unibuc[at]gmail.com. La înscriere vor avea prioritate studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Universitatea din Bucureşti.

Programul complet al simpozionului poate fi vizualizat aici.